Tuesday, November 24, 2009

Uk dan Malaysia.

Peratus pendatang di UK ni amat tinggi. Aku tengok kat wikipedia, dia kata 5 juta immigrant ada dalam UK. 5 juta ni lagi ramai daripada penduduk Melaka. haha. Tak tahu la betul ke tak angka tu, tapi yang aku konfem. Berdasarkan research yang aku buat utk subjek Culture aku. 33% penduduk kat belah east london borough (dalam london) adalah bangladeshis. Ini baru pendatang dari Bangladesh. Belum kira indians, singhs, chinese, polish dan termasuklah malaysians.

Tak usah cerita, budak Bangla dekat London siap boleh buat geng kongsi gelap halau pelacur daripada tempat mereka. Sebab bangla sini ramai islam. Malah diorang buat demonstrasi bila skinhead2 putih kacau tempat mereka. Apa ada hal? britain bukan utk mat salleh je pun.

Aku berjalan2 di Coventry ini. Aku lihat banyak kedai makan. Mostly makanan seperti pizza, burger dan lain2 fast food. Hampir semua dibuka oleh orang selain daripada putih. Yakni, coloured people jika merujuk kepada orang putih.

Aku jalan2 lagi, aku tengok pekerja sapu sampah ramai berkulit gelap. Maksudnya disini mereka bukan orang putih. Kemungkinan mereka untuk digelar British amat tipis sekali.

Jalan2 lagi, aku terserempak dengan satu bar Jamaica ala-ala Reggae. Agak2 siapa ramai kat dalam?

Aku teruskan jalan2, aku nampak orang putih kiri aku. orang tak putih kanan aku. orang putih kiri aku, orang tak putih kanan aku.

Aku dah penat jalan2. Balik ke apartment. Terserempah dengan Mbamba. Pak guard asal Afrika dan beragama Islam. Daripapa semua pak guard apartment aku, hanya 5 percent berkulit putih ataupun mat salleh orang kata.

Aku nak kata, orang putih tak ada mana pandai. Rajin? hak ptuih. Hebat? dulu2 mungkin lah. Zaman2 King Henry kelapan mereka bolehlah cerita. Tapi sekarang apa mahu cerita? UK salah satu negara bertamadun tinggi sebab datuk nenek orang putih rajin dan kuat berusaha. Tapi anak2 muda putih ni tak ada macam itu pun.

Kalau asek2 jalan jumpa orang tak putih, mana orang putih pergi?

Haa, nak cari orang putih senang je. Malam2 masuk club, tengok semua mabuk dan semua putih. hampir 90% putih.
Yang mengemis minta2 duit kat aku selama ni semua putih.
dekat bar malam2, main pool ataupun main tikam dekat mesin kuda, semuanya putih.

Oh, hebatnya anak putih sekarang ni? Apa ada hal, sekali lagi aku cakap. Britain bukan utk mat salleh je pun.

Cuba tengok Malaysia pula. Yang kerja sana kerja sini, boleh tengok bangla2 dan indon2 bertambah. Subaidah amek pekerja mana? Tapi yang balik dari club pergi subaidah pula, siapa?

Yang jadi kutu rempit, kutu rayau. Gaduh waktu sekolah. Minum Tai Song. Main E waktu kolej. Hisap batu utk kuruskan badan. Daftar dengan bapa ayam jadi GRO datuk2. semua siapa? Bangla ka? Yang dok keluar masuk pusat. siapa agaknya ya? tambah, yang jadi pelakon utama video 3g murah gambar blur. Bangla juga ka?

Maka comparison Malaysia dan Uk tak jauh lari alignmentnya. Cuma bezanya, UK dah establishkan diri sebagai negara maju. Negara dunia pertama dan advanced dari segala segi. Walaupun mungkin akan telokop lagi 5 generasi, tapi sekurangnya asas negara mereka kuat. Tapi Malaysia, apa ada? Setakat Melaka pegang rekod monopoli perniagaan dunia waktu abad ke 15 dulu.

10 comments:

  1. setaraf omputih dah melayu ni kan...huah!huah!huah!

    ReplyDelete
  2. hidemichi: saya cakap ikut apa saya nampak je bro. :)

    run azeefah nirsim: ramai agaknya bajet macam itu. haha. ;)

    ReplyDelete
  3. orang putih kata aku ni 'F***ing illegal'..

    aku ajak masok bilik tgk visa dia xpuas ati..

    hahahha..

    ReplyDelete
  4. dodu: pencetus kontroversi tu siapa? haha.

    ReplyDelete
  5. @reverie : kmfem2 la encik gerard kita. hahaha

    ReplyDelete
  6. shidi: gerrard? haha. siapa tu?

    ReplyDelete
  7. oho~ macam setaraf, tapi rasanya kita ketinggalan banayk. bak kata kau, last time ada significance kat muka bumi pada abad ke 15. er, skg? nicole pandai lantun bola. lagi?

    ReplyDelete

Ideas in words by