Monday, May 07, 2012

Interpretasi Graf Kehidupan

Hidup boleh dibayangkan dengan satu garisan dan graf gelombang turun naik. Sepanjang aku berjalan melalui hidup aku, aku perasan nasib aku umpama graf itu. Sekejap aku diatas, sekejap aku dibawah. Macam cuaca juga. Ada hari panas, esoknya hujan kemudian panas semula.

Bagi aku semua ni kita tak boleh elak. Graf hidup aku dah ditentukan oleh Tuhan. Sebanyak mana atas nya, sebanyak mana bawahnya, sebanyak mana hari panas dan sebanyak mana hari hujan. Jadi aku percaya tak perlu takutkan masa depan. Lebih baik sebanyak masa yang aku masih ada, sepanjang graf yang masih terukir, aku habiskan masa memberi kasih sayang kepada mereka yang aku sayangi. Nenek, Mama, Baba, adik-beradik, saudara maraku dan mereka yang aku sayangi.

Kerana satu hari nanti graf itu akan menemui penghabisan,begitu juga hayat aku. Jadi buat apa mau peningkan kepala dengan dunia. Kalau kita dibawah, itu tempoh masa yang dipinjamkan Tuhan. Kalau kita diatas, itu juga tempoh masa yang dipinjamkan. Jadi untuk apa jua situasi, lebih baik kita hidup dengan aman dan tenang. Setiap kali aku melihat satu perkara dunia, kalau dibuat perbandingan dengan jangka hayat yang telah Tuhan tetapkan, akan ternampak kecil faedahnya.

Tapi aku kan manusia, yang memang dilahirkan dengan kesalahan.

Reverie

1 comment:

  1. 'Jadi untuk apa jua situasi, lebih baik kita hidup dengan aman dan tenang.'

    Agreed. Untuk menjadi tenang, carilah Sumber Ketenangan itu.
    Ar-Ra'du: 28- untuk apa jua situasi.

    ReplyDelete

Ideas in words by