Thursday, December 31, 2009

Let's start the New Year with this.

video

Make a choice to seek for the truth.
Make a choice to share with your loved ones.
Make a choice to believe or not.
Apart from all these, make that choice after seeing and knowing all.

All episodes 1 - 51 of The Arrivals can be found at:-
http://thewakeupproject.blogspot.com/

Selamat

Wednesday, December 30, 2009

Kitab sejarah dan peringatan didalamnya.

Jika orang kata sejarah itu merugikan masa dan tidak bermanfaat, bagi aku tidak. Daripada sejarah, kita dapat belajar pelbagai perkara. Baba guru sejarah, sejak dari kecil rumah aku dah penuh dengan buku-buku ilmiah. Baba aku cintakan ilmu sehingga baba sanggup menghabiskan duit membuat library mini untuk anak-anaknya. Aku ingat selalu, tak pernah sekali baba beli kereta baru. Biarpun merc, bmw ataupun proton sekalipun. Tetapi baba perhabis duit buatkan library itu, dan selalu berpesan pada kami, "Selalu-selalu baca buku. Knowledge is power". Sampailah bersara baru baba keluar kereta baru, itupun kereta kos rendah savvy.

Daripada banyak2 buku itu, kebanyakannya buku sejarah. Hikayat Hang Tuah, Sejarah Melayu, tamadun Islam, Islam di Eropah, Tamadun China dan macam-macam lagi. Tak semua aku baca, tapi sikit2 aku sentuh juga bila bosan2 dan tak ada buku dah nak baca. Sikit sebanyak pengetahuan bertambah.

Dulu waktu sekolah menengah aku selalu juga kata, "buat apa nak belajar sejarah entah. Kalau jadi doktor bukan guna pun sejarah." Tapi sekarang baru aku faham, daripada sejarah2 ini kita dapat belajar sikap2 dan perwatakan manusia. Gaya serta culture manusia. Kenapa sekarang malaysia banyak dicemar oleh racism? belajar sejarah, kita boleh tahu. Kenapa Amerika boleh tertubuh sebagai negara kuat? Baca sejarah kita boleh tahu. Kenapa kekuatan Khalifah islam jatuh di turki? Kita boleh tahu dengan sejarah. Daripada ilmu sejarah ni jugalah kita boleh faham, bagaimana islam dijatuhkan di turki, oleh siapa? mengapa? apakah consequence daripada kejatuhan tersebut? Dalam masa berapa tahun akan datang, apa terjadi? apa iktibar yang kita boleh ambil daripada sejarah Turki yang disekularkan? Semua ada dalam sejarah. Cuma perlu baca, faham dan fikir. Kitab2 suci Al-quran untuk umat islam, bible untuk christians, torah untuk jews semuanya juga ditulis berdasarkan sejarah apa2 yang berlaku zaman dahulu. Dalam pada kata2 Tuhan itu, terdapat sejarah2 untuk dijadikan iktibar kepada kita. Jadi, siapa kata sejarah tidak penting?

Daripada sejarah juga kita boleh memahami karakteristik sesuatu bangsa. Kekuatan dan kelemahan. Dah banyak kali kita dengar mat2 poyo menteri bercakap pasal "sejarah tragedi 13 may patut diambil iktibar dan jangan diulangi." Banyak kali. Kurang-kurang mereka tunjuk mereka tahu sejarah. Tapi, apa iktibar yang diambil? apa langkah yang diambil? 1Malaysia diwar-warkan. Di establishkan. Ramai yang menentang. Ramai yang memandang sinis. Kenapa? Sebab sejarah juga dah tunjukkan betapa poyonya ayat2 dan konsep2 yang diketengahkan oleh ssetengah pihak berkepentingan sendiri. Kalau nak satukan malaysia, guna sejarah. Satukan bahasa2 dalam malaysia. Mana negara dalam dunia yang dapat bersatu dengan wujudnya pelbagai bahasa dalam negara tu? Buku sejarah mana tunjukkan? Cuba sebut satu. Negara yang ada macam2 bahasa berlainan digunakan dan penduduknya aman damai sejahtera makmur tanpa apa2 percaturan berbau racism. Mana? United Kingdom ni jika satu masa dahulu tak dikuatkuasakan undang2 melarang bahasa2 scottish gaelic, welsh dan irelandish traditional daripada digunakan, kau ingat mereka boleh duduk dalam satu bumbung sekarang? Itu pun sekarang tak semua daripada mereka mengaku British. Bila aku tanya, mereka tak cakap from UK. Tapi from scotland. From england. Im a welsh.

Namun, nak mansuhkan bahasa2 orang cina dan bahasa2 orang india pula adalah satu ketidakadilan. Bahasa yang pelbagai itu adalah anugerah daripada Tuhan. Tak boleh kita nak persetankan bahasa orang lain sesuka hati. Justeru, apa yang boleh menteri2 ini buat? Baca balik sejarah. Belajar balik. bukan ekonomi saja penting, sejarah juga ada sebut tentang ekonomi. Bangunnya satu tamadun, jatuhnya satu tamadun semua disebut dalam buku-buku sejarah. Jatuhnya kerajaan kerana korupsi, ini fakta. Jatuhnya kerajaan korupsi kepada nationalis pembela nasib rakyat, ini juga fakta. Sentiasa berpecahnya rakyat kerana amalan 'divide and conquer', maka mungkin kerana amalan ini, rakyat malaysia tidak pernah cuba disatukan?

Aku andaikan ini semua dengan graf juga. Daripada sejarah kita boleh melukis graf berpuluh2 tahun yang lepas. Naik, turun, sebab musabab. Maka daripada maklumat2 ini kita juga boleh melakar graf akan datang. Assumptions based on facts. Nak jatuh kah, nak bangun kah, terpulang.

Yet, let's all believe in humanity, in the concept of tolerance to each other. Baru kita semua boleh hidup bersama2 bukan sebagai Malays, bukan sebagai Chinese, bukan sebagai Indians tetapi sebagai Malaysians.

Selamat

Tuesday, December 29, 2009

Atheists, Religions and Science.

Perbalahan atheism and Religions sudah menjangkau usia yang panjang.

Atheists berpegang pada paksi sains. Paksi perkiraan, logikal dan sebab akal.
Atheists kata:
a) Kepercayaan itu membutakan.
b) Seorang atheists mempunyai minda yang sihat dan independent daripada racun agama.
c) Seorang atheists adalah individu yang bebas dan patut berbangga.

Atheists juga rata-rata sudah terapkan nilai "pemberontakan" sebagai nilai yang positif. Mereka memberi gambaran bahawa memberontak itu segala-galanya positif. Siapa yang rebellious adalah berani, independent, tidak dipengaruhi mana-mana pihak dan hebat.

Setelah terma pemberontakan ini didewa-dewakan, hero-hero gelap dan terang pemberontak seluruh dunia ramai diraikan sebagai unsung heroes. Underground scene dinaikkan dan dianggap lebih independent daripada mainstream. Semua ini aku nampak sebagai percaturan politik. Brainwashing methods. Supaya bila kita nampak benda-benda seperti ini, kita akan kata mereka hebat. Dengan ini juga wujudnya punk, skin dan segala macam dark scenes. Dengan pelbagai tujuan tapi pada aku matlamat sebenar mereka satu, untuk menunjukkan yang rebellion itu cool.

Setelah itu rata-rata tokoh atheists akan tulis buku-buku, rencana-rencana dan tulisan-tulisan untuk mempengaruhi masyarakat. Tokoh yang kononnya independent dan bebas pemikirannya tulis perkara-perkara yang rebellious yang menaikkan semangat dan darah orang yang baca. Kononnya masyarakat selama ini terperangkap dalam racun agama. Mereka tidak bebas. Tidak mempunyai hak sendiri.

Dan rata-rata lembu-lembu yang kononnya rebellious. Tanpa berfikir. Dengan hanya membaca daripada satu belah saja, mengangguk. Bersetuju. Dengar daripada satu pihak, daripada satu sumber. Lalu lembu-lembu ini bersetuju dan mengangguk. Katakan, iya tuhan itu tidak wujud. agama itu racun. Sekadar membaca buku Richard Dawkins. atau Christopher Hitchens dan Sam Harris; Barisan unholy trinity.

Atheists yang berpegang pada sains dan logik akal. Cuba taip "Zakir Naik vs William Campbell - Quran and Bible" di youtube. Tengok semua episod. Dengar satu-satu. Mereka berkata tentang Al-Quran, Bible dan Sains. Dengar semuanya satu-satu. Dan tanya, kerana apa semua yang Dr William Campbell kata tentang ilmu sains, embriologi, geologi, oceanologi dan sebagainya, semuanya dapat dijawab oleh Dr. Zakir. Biarpun itu bukan perdebatan atheists dan Muslims, tapi ia tetap berkait dengan sains.

Hah, kau. lembu yang mengangguk. Jangan jadi lembu lagi. Jika tak cukup dengan youtube itu, tengok lah semua tentang Zakir Naik, Ahmad Deedat. Tak cukup lagi, Dr Zakir ada jual kaset2. Belilah. Baca, pertimbangkan. Bukan kamu semua ikut logikal reasoning kah? Lihat kedua belah dan persoalkan.

Atheists are atheists. Yet, they can also be truthseekers. Don't just be atheists. Don't just be Muslims. Or Christians or Hindus or Buddhas. Let's become truthseekers. If we do, insyaAllah we'll find the truth.

*Entri muhasabah diri sendiri juga.

Sunday, December 27, 2009

26/12/2009

They were there.
There was the whistleman. Whistling like a bird.
There was the balloonman. Crowded by littluns.
There was a sausage van. A refreshment stand.
There were many languages spoken.
Many races past by.
Many different styles. Fashions too.
There were families. Couples. And loners.
Laughters, arguments filled the air.
Thrilled child pulling his father.
There were leafless trees. Dead but alive.
Many hugs. Many kisses,
yet also frowns.
It was very cold. Yet it was warm.
There was an old couple.
The man patiently help his wife to walk,
and she's using a stick.
There was a gothic couple.
Music was in the air,
when the red indians rhyme their flutes.
Humans and pigeons and everylife else.
A mom was feeding her baby.
There was the sun,
bright sun.

And there was me,
sitting alone with a can of coke.
Watching, or reading.
There were no books nor any phrases.
It was very cold. Yet very warm.

*I broke my guitar. =(

Saturday, December 26, 2009

Menulis di laman penulis lain.

Aku ada menulis di blog Abdullah Jones.

Jika mahu baca, gunakan akal sekali. Lihat dari perspektif yang lebih besar.

Ini link:

Selamat.

Thursday, December 24, 2009

Now, it's the meaning of life. Right?

The train I'm riding is slipping off its rail. Yet to crush but it's slipping. I can feel. I know it is. I'm seeing it's slipping off. Away from its rail. What is there for me if it slips? and crash?

It's time to take a few deep breaths. Inhale. Exhale. Look around. Watch everything and start learning from life again. We can never have all the things we want. I learned that. It's okay to learn it again.

Not grateful. Not expressing gratitude. Not looking on the bright side. Not everything positive.

In need of you around me. Close to me.

Mood: Homesick. In need of inspiration. Standing in front of a mirror with an unaffordable item.

*Well, it's Christmast and it's winter. Why shouldn't I be. Are you with me?

Wednesday, December 23, 2009

Drama: Return of the Condor Heroes.

Masuk hari ini. Dah 2 hari aku rasa, aku duduk berperap di dalam bilik. Keluar pun bila lapar. Makan meggi mee. Serunding yang mama bagi. Sambil2 itu tengok Return of Condor Heroes. Hampeh betul cerita ini. Dulu aku baca komik dia. Hikayat Wira Penembak Helang. Yang aku tengok drama ini adalah sambungan nya. Kalau dulu cerita pasal Guo Jing, sekarang cerita pasal anak angkat dia. Yang Guo. Haha. Mesti ramai tak berminat nak baca. Tapi aku tengah mood tengok cerita ni. Maaf. Teruskan.

Bagi aku cerita kungfu cina seperti cerita ini, pasti tidak akan lari daripada beberapa perkara seperti berikut:-
1) Semua watak cakap berapi. Hyperbole lebih2. Tak kira watak baik atau jahat. Kuat atau sampah. Pasti akan ada ayat seperti,"Hari ni kau mati di tangan aku." atau "Jangan salahkan aku kalau aku berkasar pada kau."
Ayat2 ini berkesan dan elok diguna oleh watak2 seperti Tabib Huang, Guo Jing atau Zhou Bo Tong kerana mereka memang hebat. Senang nak bunuh orang dengan kungfu mereka. Tapi bila sampah sarap seperti Disciple Jin Lun atau Gong Sun Zhi guna, aku rasa menyampah. Berulang-ulang kali pula tu guna. Padahal bukan hebat mana pun. Exaggeration habis.

2) Setelah lawan2, pasti yang lebih hebat menang. Tapi jika yang baik itu lebih hebat dan dia menang. Pasti akan ending dengan pedangnya diacu kat leher atau badan orang jahat. Lepas tu keluar ayat,"Insaflah kau. Baik kau janji kau akan berubah. Aku akan lepaskan kau." Hak Ptuih. Berlambak gila babak macam ni. Dah dapat, bunuh je la orang jahat tu. Grrrr, geram.

Bila orang jahat pula yang menang dan acukan pedang. Dia akan kata, "Kau patut berbangga kerana dapat mati di tangan aku hari ini. ha ha ha ha ha(Gelak jahat)". Baik2 dia nak hayun pedang tiba2 akan ada orang lain yang selamatkan orang baik tu. Orang yang selamatkan itu pastinya lebih kuat. Jahat tak dapat lawan, dia larikan diri. Ini overused. Sakit hati oh.

3) Pasti ada ayat "Tidak ada orang yang jumpa aku dan lepas itu dapat hidup. Kau adalah orang pertama." Aduh, ayat ini kalau tak ada dalam cerita kungfu cina, jangan panggil itu cerita kungfulah. Ayat ini selalunya digunakan oleh orang jahat yang kuat2.

4) Babak cinta2 dia memang macam haram. Bercinta2, banyak halangan. Orang jahat racun lah. Kena tipulah. Salah faham lah. Bodoh betul. Lepas tu yang wajib ada ayat ini,"Biarlah aku bunuh diri jika kau mati. Biar kita mati bersama2. Lepas itu tak ada orang dapat kacau kita lagi." Tapi, tak bunuh2 pun diri tu. Hampeh.

Lagi hawau jika keluar ayat yang juga wajib keluar, "Jika ada kehidupan yang seterusnya, biarlah aku menjadi pasangan kau."

5) Macam mana kena tala pun, hero dan heroin akan selamat. Akan berjuang. Hero akan kena racun. Diselamatkan oleh orang yang hebat lalu dia belajar kungfu yang lebih hebat. Ini juga mesti ada.

6) Terbang jauh2. Laju2. Tinggi2. Tapi kadang kau tengok nak kejar orang guna kuda. Bila tak dapat kata, kuda dia tu lagi laju. Habis tu, belajar terbang2 buat apa?

7) Hero selalunya anak yatim yang dah kematian ibu bapa. Ibu bapa kena bunuh lalu dia belajar kungfu sebab nak revenge. Hero di sini mesti malang. Mesti ditimpa macam2 musibah tetapi tetap dapat melaluinya.

8) Heroin yang cun melecun (Wajib!)

9) Costume mereka boleh kira sepanjang drama itu. Yang hero mungkin akan tukar pakaian sekali dua. Selalunya pakaian yang sama saja mereka pakai. Heroin pun sama. Tapi pakaian mereka tak kotor2.

10) Tahap awal2 kungfu mereka akan lawan fisikal. Kungfu fisikal. Skill2 kungfu masing2. Tapi tahap tinggi, mereka banyak lawan tenaga dalaman je. Aku perasan ni.

11) Bila lawan one on one. Mereka akan buat rule supaya berlawan secara adil. Tanpa gangguan. Baik nak menang, yang jahat akan guna senjata rahsia beracun. Bila dipertikaikan, dia akan kata. "Kita tak tetap kan pun rule yang tak boleh guna senjata rahsia, kan? ha ha ha ha ha (Gelak jahat)"

Aku jarang suka tengok drama kungfu yang panjang2 sebab selalunya jalan cerita mereka hampir sama. Tapi aku suka tengok drama ini sebab:
a) Sambungan cerita hikayat wira penembak helang yang aku dah khatam lama dulu.
b) Watak yang ramai dan pelbagai.
c) Berjaya buat aku sakit hati dan geram dan tak sabar tengok episod seterusnya.
d) Heroin yang bukan sahaja cun tetapi comel dan innocent. Pehh.

*Mood: Sambung tengok drama ini. Sambung recording lagu. Sambung fikir, bila nak mula buat assignment. Bukan mood keluar bilik. Bukan mood shopping.

Aku prefer cerita Jepun daripada cerita Korea. Kalau cintan, cerita Korea meleleh sangat dan sangat predictable. Jepun punya cerita2 yang luar daripada norma. Dah tengok My Boss My Hero atau Samurai High School? Best oh.

Sunday, December 20, 2009

Perempuan

Perempuan.
Siapa pernah faham perempuan?
Lelaki?
Perempuan sendiri, kau faham perempuan lain?
Aku tak faham.
Aku tak pernah cuba nak faham perempuan.
Janganlah harap untuk aku faham.
Aku kan egois.
Kau perlu fahami aku.
Kau yang perlu.
Bukannya aku.

Kerana egoisnya aku, aku tetap setia.
Kerana egoisnya aku, aku tetap bersedih.
tetap gembira.
Kerana egoisnya aku jugalah, kau tidak pernah tahu semua ini.
Kau fahamilah aku.
Sampai satu ketika nanti,
Aku akan mempelajari kau.
Dan bila saat itu tiba nanti,
Jikapun ia tiba.
Atau mungkin tidak?
Tidak pasti.

Cuma yang pasti,
jika ianya tiba.
Aku akan janjikan kau.
Saat termanis untuk diri kau.
Dan ini janji daripada aku, lelaki.
Kepada kau, perempuan.

Friday, December 18, 2009

List of things for me today

1) Failed to go online to skype with my precious families. Went to send some friends to bus station. They were going away to Portsmouth.

2) Tired. After walking from morning till evening in Birmingham before getting back to Coventry in the evening.

3) Jammed with friends in my room, mini studio. :p

4) Talked Zaki into buying a Jackson with Duncan pickup. Cost him 400 pounds. Balik Portsmouth nanti makan pasir. haha. The guitar is satisfying though.

5) Interest in buying a new electric guitar is arousing. Ah, tempting.

6) It snowed this afternoon in Birmingham. I was in Bullring centre. Just came out from Zara when we saw the snow. It was my first snow and it was superb! =)

7) Played under snow. Took pictures. Although it lasted for only around 20 minutes, it was very meaningful.

8) Checked out holidays package for this winter and got across a reasonable deal to Rome. Yet, still have not make up my mind yet. Waiting.

9) Miss all my beloveds. You know who you are. =D

10) Want to wish all the best to my brothers in Malaysia. Especially to Abg Faris and Linda, may everything goes well and the special day in May 2010 comes true.

Mood: Lighthearted

Thursday, December 17, 2009

Ucapan Maal Hijrah

Selamat Maal Hijrah, mama, baba, abang fahmi, abang faris, kiki, fahim, nenek, ngah dan uncle, aunty yah, apis, acip, ana, dila, mohd dan naim. Tahun ni tak ada mama nak cakap kat aku, "Nanti jangan lupa baca doa awal dan akhir tahun."

Selamat :)

Wednesday, December 16, 2009

Kalaulah dulu...

Aku rasa salah satu sifat yang agak ketara dalam manusia adalah susah mahu bersyukur. Tak pernah nak puas. Tak akan cukup apa yang ada. Ini bagi aku.

Aku juga begini kadang2. Dah dapat macam2 benda. Benda yang tak dapat juga aku nak. Benda yang dekat dalam kaca kedai sedang display juga aku rengekkan. Benda yang aku sedang pegang langsung aku tak fikirkan.

Rami orang juga begini. Terutamanya kanak2 dan remaja. Ramai antara mereka yang begini belum tahu erti susah. Erti, tiada. Adik aku balik Melaka. Dapat makan makanan rumah masakan mama. Tak nak. Nak makan luar juga. Nak makan dekat asam pedas pokok besar. asam pedas claypot. Nak makan roti nan. Tak nak makan ayam masak kicap yang mama buat di rumah. Kerana apa? kerana tidak bersyukur. Tidak tahu menghargai apa yang ada. Yang di depan mata, tak nampak. Yang di depan mata orang lain juga kita nak.

Macam aku. Tak langsung aku pernah nak cakap "Bestnya panas2 di Malaysia. Matahari ni bestlah. Berpeluh2 aku. Aku suka matahari. Aku suka melekit2 tengah2 bahang kepanasan pukul 1 petang." Tak pernah nak aku puji panas itu enak di Malaysia. Dah sampai ke tempat orang baru aku faham. Kenapa mat salleh dapat pergi teluk cempedak, port dickson, batu feringghi, bukan main berjemur sakan diorang. Dulu aku kata, "Bodoh betul. Panas2 nak berjemur apa." Dah sampai sini baru aku tahu. Baru terdetik hari tu aku berkata,"Aduh nikmatnya kepanasan cahaya matahari."

Macam orang yang kurang ajar dekat mak ayah mereka. Maki sana. Maki sini. Ludah sana. Ada cakap aku-kau dengan mak ayah. Ada yang lari rumah. Setakat lukakan hati mak ayah, perkara biasa. Bila dah tak ada. Bila dah tak boleh jumpa. Bila dah kena yasinkan. Dah kena mandikan. Kena sembahyangkan. Baru menitis air mata. Baru nak bergetar2 bibir tahan sedih. Tahan emosi yang tika itu nak mencurah2. Baru kau tahu, apa ertinya mak dan ayah. Bila nak mengerti? Bila dah tak ada.

Macam orang yang menyesal buang makanan semalam waktu dia tengah kering dan lapar.

Macam orang yang terduduk teringat kekasih lama yang dulu ditinggalkan macam tu saja kini dah pun bertunang.

Macam orang yang kesal tengok kekasih dia bunuh diri akibat ugutan berpisah.

Macam orang yang terkedu lihat pegawai penjara tutup pintu pagar besi depan mata dia dan kuncikan.

Macam orang yang sayu melihat anaknya makan tak cukup akibat dulu diri dia malas nak belajar, tak ada daya nak maju lalu kerja asal boleh saja.

Macam orang yang terkulai melihat kakinya hilang sebelah akibat kemalangan daripada racing semalam.

Macam orang yang menepuk dahi tengok kote nya jadi hitam kerana sifilis akibat terlalu asyik dengan seks bebas.

Macam gadis2 yang kena histeria setelah tahu balak lari bila dengar mereka mengandung 4 bulan.

Macam ayah yang tak terdaya tengok anak yang kurang ajar akibat dulu dia sibuk bekerja lalu lupa nak sekolah agamakan anaknya. Lupa nak mendidik.

Akhirnya semua akan tengadah bila dah terhantuk. Mereka semua akan berkata, "Kalaulah dulu..."

*Biar mereka2 ini menjadi iktibar untuk diri kita.

Selamat.

Monday, December 14, 2009

Cubit peha kiri, peha kanan terasa.

Selalunya di saat-saat kritikal kita sering hilang pertimbangan. Di saat-saat paling penting kita lupa bernafas lalu kita jatuh. Di saat-saat akhir kita tidak sedar apa yang kita buat ini salah. Sehinggalah semuanya sudah berlalu. Baru kita nak perasan apa yang kita buat itu tidak betul.

Kerana ini semualah kita memerlukan keluara dan rakan yang memahami kita. Mereka mampu membuatkan kita berfikir semula. "Yang aku buat ni, betul ke?". Mereka mampu mengingatkan kita untuk bernafas semula secara tenang dan membuat keputusan berdasarkan rasionaliti. Kata-kata daripada mereka jugalah yang memberikan kita pilihan demi pilihan untuk kita pilih.

Kerena ini jugalah aku amat pantang kalau ada orang yang ganggu famili aku. Yang ganggu rakan2 baik aku. Orang yang aku sayangi. Selagi aku boleh aku akan jaga. Macam mereka jaga aku.

Tapi tak selalunya benda macam apa yang kita nak. Tak semuanya mampu kita jaga. Adakala aku rasa tak sampai kuatnya aku nak jaga semuanya. Tapi kalau hari ini tak dapat. Esok lusa aku akan cari balik orang tu.

Dunia sekarang makin tak boleh dipercayai. Semua keliling kita perlu diawasi. Berwaspada. Jangan mudah percaya. Biarpun berkawan, perlu berhati-hati. Sedangkan depan mata aku sendiri, kawan yang dari kecil berkawan bergaduh bila dewasa. Famili bercerai berai. Inikan orang-orang yang kita baru kenali?

Jangan risau. Biar hari ini kalau kita susah. Kita jatuh. Aku percaya semuanya ada maknanya. Kita boleh berwaspada tapi bala kalau nak datang, datang juga. Dah tepis sekali, kali kedua tak kena. Akan jatuh juga kita. Tapi aku tahu, hidup macam roda. Ada kala di bawah. ada kala di atas. Macam mana pun kau tolak aku, kau tolak dia ke bawah. Satu hari nanti kami akan naik semula ke atas. Saat itu kau pula akan merasa. Pandangan seorang yang jatuh dari bawah.

*Dunia ini ramai orang yang bermacam perangai. Kita perlu pandai-pandai jaga diri saja.

Selamat.

Friday, December 11, 2009

Masalah dan permasalahan

Apa khabar? Semua sihat2 belaka? Mari kita ramai2 di sini mendoakan kesihatan satu sama lain. Amin.

Satu pemahaman bagi aku yang masih dalam proses pembelajaran tentang dunia ini, ialah, segalanya yang berlaku pasti ada sebab musababnya. Pasti ada 'kerana' nya. Terutama benda2 yang tidak menyeronokkan. Benda yang membuatkan kita down.

Aku ada seorang rakan yang sedang mengalami masalah dalam grouping dia untuk buat projek dekat Universiti. Budak automotive di Coventry Uni. Masalah tak ngam. Masalah budak group tak buat kerja. Masalah tak ada rasa hormat antara satu sama lain. Masalah tak masuk kepala. Maslaah rasa nak terajang. Ini perkara biasa dalam hidup bagi aku. Ini ujian. Ujian untuk masing2 yang diberikan. Kalau kau lepas ujian ini, kau akan jadi lebih baik. Lebih bagus untuk hari2 yang mendatang atau ujian2 yang lebih besar nanti. Kalau kau tak lepas, kau gagal. Kau mungkin akan belajar dari kesilapan kau dan menjadi lebih matang. Ataupun kau akan teruskan dengan apa yang kau ada tanpa berubah. Jalan ada depan mata, tinggal kau nak pilih je sekarang.

Ada juga yang bermasalah dalam hubungan. Kasih mengasihi. Hei, bercinta jauh-jauh memang susah. Memang payah. Memang menyemakkan. Memang tidak menyelerakan. Tapi itulah padah bercinta jauh. Dah setuju nak bercinta jauh, kena belajar. Kena adapt. Kena tahu yang mana baik, yang mana tidak. Pernah aku bercinta jauh, tahan dua tahun lalu pisah kerana aku belum matang. Aku belum bersedia. Aku ketika itu tak faham konsep graf hubungan lagi. Seterusnya, sekarang ni dah masuk tahun kedua dengan Bulan. Masih bertahan. InsyaAllah, terus bertahan dengan restu bonda dan keluarga di rumah.

Selain itu, ada juga masalah bergaduh rakan2 aku sesama masing2. Salah faham. Cerita belakang. Memang perangai 'Melayu kolot' habis. Kalau dulu cakap belakang. Cakap sambil2 sidai kain baju dengan jiran. Tapi sekarang, cakap dalam facebook saja. Bagi aku, kau tak yah layan orang macam ni. Orang jenis ni, dia masih belum break free dari mentaliti kebudak-budakannya. Orang dewasa SELALUNYA akan hadapi masalah secara berdepan. Jika berhadapan dengan budak2, kita tak yah nak layan. Orang yang kenakan kawan2 nya, satu hari nanti akan rasa juga kesusahannya. Orang yang suka dirinya dibenci, kita tak usah layan. Ini bagi aku. Aku bukannya terlalu baik nak maafkan orang banyak kali. Tak tahulah orang lain.

Ada juga masalah member2 tak dapat rumah nanti untuk next year, bermula daripada summer. Kerana tak ada orang nak duduk dengan mereka. Aku cuma nak kata, pada masa inilah kita tahu. Siapa kita. Bagaimana pandangan orang terhadap kita dan apa akibat daripada perbuatan kita kepada orang. Yang baik dibalas baik, yang buruk dibalas lebih buruk. Ini lumrah alam. Lumrah dunia. Rata-rata masyarakat seluruh dunia sudah menghalalkan konsep ini. Kerana apa? Supaya kita tahu, bagaimana kita nak dilayan, begitulah kita harus melayan orang lain.

Lagi sekali, aku, kau dan semua orang lain tak akan boleh lari daripada masalah. TAK AKAN, ye. Siapa yang cuba lari daripada masalah, hanya akan membuatkan masalahnya menerima 'snowballing effect'. Makin besar, dan besar dan mengejar. Sampai satu masa, dia langgar kau. Kau akan jatuh. Orang selalu kata, jatuh itu tak mengapa. Daripada jatuh, kita belajar untuk berjalan. Kita belajar erti kesakitan. Tapi aku nak tambah, cuma jangan sampai kita jatuh terduduk dihempap lori treler 16 tayar saja. Itu jatuh yang tak akan dapat bangun. Faham konsep ini?

Semua masalah, untuk memberi pengajaran tentang kehidupan. Semua langkah2 yang kita ambil membuatkan kita berfikir. Apa yang kita akan dapat daripada masalah itu? Semuanya berdasarkan daripada diri kita sendiri.

Setiap masalah berlaku bertujuan untuk mengajar dan mengubah kita menjadi lebih baik daripada hari ini. Tetapi sayangnya, tak semua orang yang mahu belajar.

*Kau termasuk dalam orang2 yang macam mana?

Tuesday, December 08, 2009

Graf Hubungan

Hai semua. Amboi amboi amboi.

Hari ini aku nak kongsi sikit pengalaman dan pemerhatian aku. Sedikit pasal hubungan lelaki dan wanita. Seperti beberapa entri lepas, entri ini juga akan berkaitkan perempuan dan lelaki. Tapi secara lebih spesifik.

Aku ingin mempersembahkan satu graf khas yang tidak dipelajari langsung di mana2 sekolah atau institusi pendidikan. Graf hubungan. Graf hubungan ini tidak tertakluk kepada hubungan cinta saja tetapi hampir boleh diguna pakai ke atas semua hubungan bersifat:
1) Bukan muhrim atau tiada pertalian persaudaraan.
2) Neutral, iaitu bukan hubungan yang bersebab. (Contoh kawan dengan Seman sebab ayah dia tauke kaya atau couple dengan Minah kerana ayah dia sekretari kerajaan negeri yang pegang projek. Ini adalah kerana hubungan2 ini sudah ada titik tujuan. Ini juga tertakluk kepada hubungan yang bersifat untuk tujuan seks sahaja.)

Graf selalunya akan mula daripada bawah, titik X = 0. Naik, naik dan naik sehingga ke titik puncak. Tak pernah ada graf kehidupan yang hanya menaik sahaja dan terus naik. Walaupun graf umur, ia akan menaik dan sampai satu tahap, ia akan mati dan tidak bergerak.

Tafsiran graf ini amat mudah, ambil contoh pasangan lelaki dan wanita yang baru berkenalan. Mereka bertemu ketika di restoran, perempuan itu tertumpah air kopi panas ke seluar lelaki. Lelaki mengaduh panas dan perempuan itu meminta maaf dan rasa bersalah. Maka dari situ mereka bertemu. (Cliche nak mati babak pertemuan ni)
Dari kosong, yakni tak mengenali, mereka telah mengenali satu sama lain. Graf makin menaik kian hari. Makin mengenali. Makin menyukai. Graf terus menaik. Sambil itu hubungan mereka terus berjalan. Dari kawan sehingga berjanji utk setia. Bahagia. Oh, best nya hidup. Waktu ni lah kentut pun wangi. Taik pun cantik.
Sehinggalah ke satu titik. Titik ini aku lihat sebagai titik yang menetapkan kemana hala tuju. Titik kritikal.

Graf itu sudah sampai ke titik paling atas. Arah tujunya selepas itu hanya boleh ke bawah, atau mendatar. Selalunya akan ke bawah. Di sini kita boleh lihat, mungkin kerana hubungan lelaki dan wanita itu dah berjalan untuk sesuatu ketika, maka mereka sudah sampai ke satu titik hambar. Di mana mungkin mula berasa bosan. Mungkin berasa tidak ada benda baru lagi dalam hubungan itu. Bak kata omputih, "I've got all of you figured out already."

Selalunya yang merasakan benda ini adalah lelaki. Ini pendapat general aku saja. Bukan pendapat khusus ye. Selalunya yang panik apabila ada di titik ini adalah wanita. SELALUNYA ye.

Mengapa benda ni terjadi? Titik ini tidak dapat dielakkan bagi aku dalam hubungan. Ia perkara biasa yang dianggap luar biasa oleh ramai orang. Dan pada aku, yang menentukan hala tuju titik ini adalah wanita dan lelaki itu sendiri. Perlakuan mereka ketika melalui titik ini.

Ramai yang akan berjaya mengharungi dengan jayanya. Menyebabkan hubungan kekal mendatar di tahap tertinggi atau jika turun pun, sedikit saja. Namun, ramai juga yang gagal mengharungi. Ini adalah kerana ramai yang panik. Terutama wanita.

Ketika mengharungi fasa ini, mereka merasakan yang lelaki mula menjauh. Mula tidak tertarik. Hubungan mula hambar. Mereka panik! dan panik itu adalah antara benda terburuk yang mungkin dilakukan oleh mereka. Kerana apabila panik, akal mereka mungkin berada dalam takat 70 peratus untuk gagal berfungsi. Gagal merancang. Gagal membuat keputusan secara rasional. Apabila panik, mereka akan kerap membuat keputusan2 yang tidak masuk akal malah mungkin mendatangkan kesan buruk kepada hubungan.

Apa contoh keputusan itu? antaranya, mereka mula menjadi seperti parasit2. mengacau lelaki siang malam. Berkatakan sayang itu, sayang ini. I sayang u setiap masa. I rindu u setiap waktu. U rindu i tak setiap kali. U sayang i tak setiap ketika. Dan ini adalah merimaskan bagi SESETENGAH lelaki. bukan semua tapi SESETENGAH. Bagi SESETENGAH lelaki, perkataan2 itu bila kerap kali dilahirkan akan hilang maknanya. Tapi aku faham. Bagi SESETENGAH perempuan pula, tidak lengkap hari dengan kasih sayang jika tidak dilafazkan dengan kata2.

Antara cara lain yang tidak rasional mungkin dilakukan oleh manusia2 panik ialah mula risau dan jeles tak tentu pasal. Ibarat seperti, "Dulu dia hari2 leh layan aku. Sekarang susah dah. Dia ada perempuan lain lah ni agaknya." Ini parah. Kes ni selalu berlaku. Pengakhirannya untuk kes ini, SELALUNYA lelaki itu akan terus padam graf itu, renyuk kertas, pergi thai kuang, beli kertas graf baru dan cari pasangan baru untuk sama2 melukis graf semula(Biarpun aku kenal seorang dua rakan yang masih tabah melayan kerenah awek mereka yang tah hape2 kadang2 aku rasa. Kita tengok sejauh mana treshold level mereka.) Untuk gadis2, tolong jangan berlaku seperti perlakuan tidak masuk akal ini. Jika kaum lelaki mahu menipu kaum wanita, tidak perlu berselindung. Kami pasti akan tetap menipu biarpun kamu sedang makan didepan mata kami, JIKA kami mahu menipu. Ini juga praktikal bagi kaum wanita. ;p

Selain daripada itu, jasad2 panik ini ramai yang akan emo tak tentu pasal. Lambat hantar message, kena marah. Merajuk sampai 2 minggu. Aduh. Ini kes hilang akal. Tolong jangan berlaku begini. Sila sabar. Tanya elok2. Emo tidak akan menyelesaikan masalah.

Aku rasa graf hubungan ini amat praktikal dan memang relevan. Ia bagi aku, PASTI akan berlaku dalam mana2 hubungan. Setiap hubungan akan sampai rasa hambarnya. Di situlah titik kritikalnya hubungan itu. Apabila sampai titik itu, selalunya aku akan relaks. Aku akan biarkan hidup aku terus berjalan tanpa apa2 pressure terhadap hubungan. Aku faham, di titik ini masing2 perlu masa untuk diri masing2. Aku perlu masa untuk diri aku. Kerana di titik inilah mungkin berlakunya adaptation terhadap perhubungan itu. Biarkan semuanya berlalu dan berlaku tanpa mempersoalkan dengan tegas. Pada saat ini cuba anggap pasangan itu, rakan kamu. Aku selalu beranggapan begitu. Seorang rakan yang baik mempunyai lebih banyak keistimewaan untuk kamu berbanding pasangan kamu, melainkan pasangan kamu telah pun menjadi rakan baik kamu. Kerana dalam masa romantis dan menyayangi, kamu telah juga berjaya menerima kekurangan masing2 dan bersedia untuk saling melengkapi antara satu sama lain. Ini adalah apa yang rakan2 baik selalunya lakukan. Dan di titik kritikal inilah masanya untuk kamu menjadi rakan terbaik untuk pasangan kamu.

Banyak hubungan lepas aku gagal kerana pasangan2 aku berkelakuan seperti di atas yang telah dinyatakan. Payah nak lepas. Namun jika telah lepas fasa kritikal ini. Kamu akan mendapati yang kamu telah bertemu dengan seorang pasangan yang romantis tetapi dalam pada masa yang sama supportive terhadap kamu seperti seorang rakan yang baik. Seorang pasangan yang seperti sesumpah, yang mampu mengubah dan mengadaptasikan perlakuannya dengan keadaan semasa.

*Tetapi nak lepas fasa kritikal ini adalah amat susah bagi aku. Tak ramai yang berjaya melepasinya kali pertama.

Selamat.

Monday, December 07, 2009

Kereta Malaysia

Selamat sejahtera! Kereta Malaysia masuk top gear. gila. gempak. hebat? Mari kita tengok apa review mereka terhadap kereta Malaysia. Kereta2 daripada jenama Proton dan Perodua.

Perodua Kelisa:
A Mini-MPV with the same engine as Kelisa. You don't pay very much, but you get less. Don't be fooled by the price. May be cheap but the cheap is not cheerful here. Not even raising a smile.

Perodua MyVi:
Cheap five-door supermini that we haven't driven yet. And to be honest we don't really want to. We will one day, but not this month. Maybe next, Or maybe not.
Don't be fooled by the word 'affordable'. It is cheap but with good reasons.

Proton Savvy:
Another improbable, unconvincing motor from this Malaysian company. It may be very cheap, but with the quality as bad as this, it's still not cheap enough to warrant buying one. Don't be fooled by the name 'savvy'. Only very dim and totally unsavvy people will buy this car.

Proton Satria Neo:
Not as bad as you expected. Rough engine note aside, it rides OK and motor's reasonably peppy. Dodgy interior styling, though.

Proton Gen-2:
New budget five-door hatchback that's very European in concept, although it's concept is already five years old.

*Gelak guling2 baca review ni. Caiyok Malaysia! Aku tunggu Proton keluarkan prototype sport car pula selain proton Elise. Kau orang pernah dengar proton Elise ke?

Selamat

Saturday, December 05, 2009

Aku seekor penguin.

Sekarang hari sabtu, jam 12.08 tengahari di Coventry, England.

Semalam aku pergi ice-skating. Aku tak pernah mencuba2 untuk berfikir tentang ice-skating. Apatah lagi berdiri di atas ice itu dan meluncur seperti penguin yang bebas. Memang aku tak pernah. Tapi aku cuba juga. Bersama rakan2. Ramai juga yang tak reti dan fist time seperti aku.

Aku jatuh atas ice hampir 50 kali aku rasa. Mula2 aku kira berapa kali. Tapi dah banyak kali aku lost count. Setakat kena gelak tu benda biasa. Sampai ada awek mat salleh datang hulur tangan kata, 'need help?'.

Hasilnya aku dah boleh berjalan sikit2 atas ice. Lagi 3, 4 ratus kali jatuh aku rasa boleh jadi pro lah. Sampai sekarang pinggang aku masih sakit. Semalam jatuh, buat2 cool. Senyum. Bangun tidur pagi tadi baru rasa sakit. Kanninnawe tol.
Aku juga hilang kunci bilik aku semalam. Hawau tol. Potong stim. Banyak sangat benda hilang atau tak sampai baru2 ni. Kunci yang akan meng'cost' kan aku sebanyak 7o pound untuk replace. Aduh. Tapi apa boleh buat. Nak buat macam mana.

SEmalam juga tengah2 main ice skating dengan kawan2. Seronok2 senyum2. Ada satu group yobs ni yang dah pandai main. Depa dengki kat kami aku rasa. Aku kena langgar 4 kali. Sekali tu kaki aku kena sepak. Aduhai. Ini jenis2 yang racist dan minda kolot nya mat salleh. Potong stim lagi. Tapi tak apa juga lah. AKu faham. Mungkin sebab budak2 ni tak pernah kena loceh. Liar. "Bak mai masuk Malaysia, hang pa tau la nasib. Aku tampaq sekor2. Nak aram sungguh." Kata seorang rakan aku yang sedang hangat semalam. Aku sekadar gelak.

Selamat.